Loistefestarin kummi Minttu Mustakallio: ”Kunnioitan jokaista nuorta teatterintekijää, joka lähtee mukaan esiintymään Loistefestarille ja teatterin monimuotoiseen viidakkoon.”

Jonna Uutinen

Loistefestarin kummina toimii tänä vuonna näyttelijä Minttu Mustakallio, joka on tehnyt lukuisia kehuttuja rooleja muun muassa Kansallisteatterin lavalla. Minttu Mustakallio kokee olevansa onnekas, koska saa tehdä työtä toiveammatissaan:

– Näyttelijän ammatti oli minulle haave niin pitkään, niin varhaisesta, että muita varteenotettavia ammattivaihtoehtoja en edes miettinyt. Olen tykännyt kielistä aina, joten opiskelin espanjaa ja ranskaa, ja ehdin näytellä kaksi vuotta Ylioppilasteatterissa ennen kun aloitin näyttelijäntyön opinnot TEAKissa vuonna 2000. Nyt kun mietin, Ylioppilasteatteri on ollut minulle suurenmoinen paikka ja opinahjo, ja kieltenopiskelusta ja matkustelusta on ollut ainoastaan hyötyä, mutta kouluun hakiessa kiire oli kova ja pääsykokeiden eri vaiheista tippumiset kamalia kokemuksia.

Työryhmän ilo ja se, että töissä voi olla hauskaa, saa Mintun syttymään.
– Työvuosien varrella ovat erilaiset leffa- ja teatterityöryhmät muodostuneet taiteen tekemisen kannalta tärkeimmiksi. Teksti on tietysti sekä elokuvissa että teatterissa lähtökohta, ilman käsikirjoitusta ei synny hahmojakaan, mutta hyvääkään tekstiä ei saa tehdyksi, ellei ole ryhmän yhtenäistä luottamusta ja ammattitaitoa. Arvostan ihmisten ammattitaitoa ja sitä, miten teatterissa ja elokuvatuotannoissa jokaiselle osa-alueelle on oma ammattitaitoinen tekijänsä – silloin kaikki toimii. En osaa kuvitella elämääni ilman taidetta. Tämä työ kun ei ole “vain” työtä, se sekoittuu kummallisella tavalla arkeen ja koko elämään, ja kulkee rinnalla jatkuvasti, usein myös unissa.

Minttu kunnioittaa jokaista nuorta, joka lähtee mukaan tapahtumaan:
– Minusta on mahtavaa saada nyt seurata Loistefestaria ja sen järjestelyjä läheltä, koska ajattelen nuorten kanssa tehtävän työn ja heille erilaisten kasvattavien ja kiinnostavien kokemusten järjestämisen olevan a. meidän aikuisten ammattilaisten positiivinen velvollisuus b. elintärkeää.
– Kunnioitan jokaista nuorta teatterintekijää, joka uskaltaa lähteä mukaan esiintymään julkisesti Loistefestarille ja teatterin monimuotoiseen viidakkoon. Parhaimmillaan teatteri on parasta maailmassa, se voi tuoda iloa samalla sekä tekijälle että katsojalle, ja teatterin mukana nuori voi kokea suuria elämyksiä! Voi tutustua uusiin ihmisiin, saada ystäviä, oppia puheilmaisua ja esiintymistaitoja, joista on hyötyä monella alalla, löytää luettavaksi tekstejä ja kirjoja, joista ei aiemmin ollut hajuakaan. Teatterin avulla voidaan käsitellä helppoja ja vaikeitakin aiheita, ja uskon, että taiteen kautta me ihmiset voimme vaikuttaa maailman kulkuun. Nämä eivät ole mitään ihan pieniä asioita. Teatterin tekeminen, seuraaminen ja katsominen on kasvattavaa, sivistävää ja opettavaista. Minullekin, joka päivä!

Ilmoittaudu tapahtumaan 28.2.2019 mennessä!

Loistefestari on hieno mahdollisuus saada esiintymiskokemusta, nähdä erilaisia nuorten teatteriesityksiä ja kuulla asiantuntevia vinkkejä tulevaisuutta varten. Loistefestarilla nuoret harrastajat pääsevät keskustelemaan teatterialan ammattilaisten (mentoreiden) kanssa ja saavat kannustavaa palautetta. Tapahtuma sopii kaiken tasoisille teatterin harrastajille.
Loistefestarin säännöt
Ilmoittautumislomake

Loistefestarin 29.–31.3. aikataulu:

29.–31.3. katselmukset Narrin näyttämöllä
30.3. katselmukset Itä-Helsingin Nordsjö lågstadieskolanin Kling ja Klang –salissa

Tapahtuman mentoreina toimivat kokeneet teatterin ammattilaiset kuten näyttelijä, juontaja ja muusikko Lorenz Backman, näyttelijä Elena Leeve, näyttelijä ja ohjaaja Tuomas Rinta-Panttila ja teatteritaiteen lehtori Riku Saastamoinen.

Nuoret teatterin harrastajat loistavat festarilla upeilla esityksillään, tervetuloa kokemaan tämä myös katsojana! Katselmuksiin on vapaa pääsy.

Loistefestarin järjestää Helsingin kaupungin kulttuurinen nuorisotyö. Loistefestari on yksi valtakunnallisen Teatris -tapahtuman aluetapahtumista.